Београд, 15.05.2012.

Пресуда 5 Уж 362-12 -заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
5  Уж. 362/12
15.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Максимовић и Љиљане Јевтић, чланова већа, са судским саветником Вукицом Латиновић, записничарем, одлучујући о жалби жалиље Ане Милановић из Сокобање, улица Христине Маркишић бр. 2, изјављеној против решења Општинске изборне комисије Сокобања број 013-5-144/12 од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.05.2012. године у 12,00 часова, донео је

П Р Е С У Д У

            Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е 

Ожалбеним решењем одбијен је приговор Ане Милановић из Сокобање, кандидата за одборника са изборне листе ,,Чедомир Јовановић-Преокрет Либерално демократска партија, Српски покрет обнове”, поднет дана 07.05.2012. године у 18,51 часова, који се односи на сродство чланова бирачког одбора у проширеном саставу на бирачком месту број 9 Месна канцеларија Јошаница, као неоснован.

У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком 11.05.2012. године у 07,45 часова, која је примљена у овом суду 12.05.2012. године у 12,03 часова, жалиља указује да су на бирачком месту број 9 Месна канцеларија Јошаница,  учествовали у раду чланови бирачког одбора Драган Николић и Јелена Павловић, обоје предложени од стране ДСС, а налазе се у сродству, односно они су свекар и снаха. Сматра да су у том случају испуњени услови из члана 30. Закона о избору народних посланика у вези члана 58. Закона о локалним изборима да се распусти овај бирачки одбор, а гласање на том бирачком месту понови. Предлаже да се жалба уважи и суд реши уместо Изборне комисије општине Сокобања, тако што ће поновити изборе на бирачком месту број 9 Месна канцеларија Јошаница, а наведени бирачки одбор распустити.

Општинска изборна комисија општине Сокобања доставила је суду 14.05.2012. године у 14,17 часова одговор на жалбу са списима који се односе на ожалбено решење.

Одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), о поднетој жалби, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

Према стању у списима предмета, ожалбеним решењем одбијен је приговор жалиље, као кандидата за одборника са изборне листе ,,Чедомир Јовановић-Преокрет Либерално демократска партија, Српски покрет обнове”, који је поднет 07.05.2012. године, а односи се на неправилности у раду бирачког одбора на бирачком месту број 9 Месна канцеларија Јошаница. Према образложењу ожалбеног решења, на основу увида у записник  о раду бирачког одбора, утврђено је да су наведена лица евидентирана као присутна, а да су именована у састав бирачког одбора у проширеном саставу, решењем о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора у проширеном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 06. мај 2012. године, за бирачко место број 9 Месна канцеларија ,,Јошаница” општина Сокобања,  донетим од стране Републичке изборне комисије 02 број: 013-422/12 од 30.04.2012. године. У ожалбеном решењу се такође наводи да приликом контроле поменутог бирачког места од стране председника и секретара Општинске изборне комисије Сокобања, председник бирачког одбора је дао информацију да у бирачком одбору нема лица која су у сродству у смислу члана 30. став 2. Закона о избору народних посланика.

Имајући у виду наведено, Управни суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано, те да су неосновани наводи жалбе који се односе на нерегуларност спроведених избора на бирачком месту 9 Месна канцеларија Јошаница, с обзиром да је из записника о раду бирачког одбора на овом бирачком месту од 06.05.2012. године, суд  утврдио да чланови бирачког одбора који су учествовали у раду бирачког одбора, и који су се потписали на овом записнику, нису констатовали повреде поступка у спровођењу избора предвиђених чланом 30. став 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС” бр. 35/00 ... 36/11), а који се сходно примењује на основу члана 58. Закона о локалним изборима.

Ово посебно када се има у виду да је решење о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора у проширеном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године за бирачко место број 9 Месна канцеларија Јошаница донела Републичка изборна комисија и то 02 број: 013-422/12 од 30.04.2012. године, а не Општинска изборна комисија општине Сокобања, па је на решење Републичке изборне комисије о именовању чланова бирачког одбора свако овлашћено лице предложене изборне листе могло изјавити приговор и оспорити предложене чланове бирачког одбора по основу сродства, а што из списа предмета суд утврђује да, у конкретном случају, није учињено. Стога се састав бирачког одбора у проширеном саставу не може оспоравати код Општинске изборне комисије Сокобања, која и није донела решење о именовању чланова бирачког одбора у проширеном саставу за ово бирачко место.

Како је на лицу места, на сам дан одржава избора на овом бирачком месту, пропуштено да се од стране учесника на гласању на бирачком месту или од овлашћених лица подносиоца изборних листа реагује на неправилности у саставу бирачког одбора, а што произлази из записника о раду бирачког одбора, то је правилан закључак Општинске изборне комисије Сокобања да није учињена повреда изборног поступка која је могла да утиче на регуларност спроведених избора на овом бирачком месту.

Накнадно дате изјаве од 11.05.2012.године од стране више лица, које су приложене уз жалбу овом суду, а које потврђују наводе жалбе, нису од утицаја на правилност и законитост ожалбеног решења, с обзиром да су дате накнадно након одржаних избора 06.05.2012. године, а у записнику о раду бирачког одбора на овом бирачком месту нису констатоване никакве неправилности током гласања бирача и записник о раду бирачког одбора потписали су сви чланови бирачког одбора без икаквих примедби.

Како је жалба жалиље одбијена, то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, како је то жалбом жалиља предложила.

Са наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 15.05.2012. године у 12,00 часова, 5 Уж. 362/12

Записничар                                    Председник већа-судија
Вукица Латиновић, с.р.               Живана Ђукановић, с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК