Београд, 16.05.2012.

Пресуда 5 Уж 295-12 -заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
5  Уж. 295/12
15.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Максимовић и Љиљане Јевтић, чланова већа, са судским саветником Вукицом Латиновић, записничарем, одлучујући о жалби бирача Љубише Царановића из Лазнице, општина Жагубица, изјављеној против решења Општинске изборне комисије општине Жагубица број 126/2012 од 08.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.05.2012. године  у 11,45 часова донео је

П Р Е С У Д У 

  Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Ожалбеним решењем, у ставу један диспозитива, усваја се приговор Општинског одбора Уједињених региона Србије и оштећеног гласача Туфонић Ненада из Лазнице, поднет на поступак спровођења избора одборника СО Жагубица одржаних дана 06.05.2012. године, на бирачком месту број 3 Основна школа ,,Јован Шербановић” у Лазници, општина Жагубица, а у ставу два диспозитива поништавају се локални избори за избор одборника СО Жагубица одржаних дана 06.05.2012. године на бирачком мести број 3 Основна школа “Јован Шербановић” у Лазници, општина Жагубица.

У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком 10.05.2012. године у 16,00 часова, а која је примљена у Управном суду 11.05.2012. године у 09,19 часова, жалилац указује да није било основа да се донесе ожалбено решење и пониште избори на бирачком месту број 3 у Лазници, јер приговор није поднет од стране овлашћеног лица с обзиром да политичка странка Г17 плус више не постоји.  Такође указује да чињенично стање није правилно утврђено, јер нису изведени докази на околност постојања неправилности на овом бирачком месту, нити је узета у обзир изјава Синише Мотића из Лазнице да на овом бирачком месту није било неправилности због којих би требало поништи одржане изборе. Жалилац предлаже да суд уважи жалбу и поништи ожалбено решење, те приговор одбије као неоснован.

Општинска изборна комисија општине Жагубица суду је доставила списе предмета који се односе на поднету жалбу дана 14.05.2012. године у 19,37 часова, а суд је одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), разматрајући поднету жалбу и све списе предмета нашао да је жалба неоснована.

Из списа предмета и образложења ожалбеног решења, произлази да је на бирчаком месту број 3 Основна школа ,,Јован Шербановић” у Лазници, општина Жагубица, током одржавања локалних избора дана 06.05.2012. године утврђено да бирачко место није адекватно било обезбеђено, те је просторија где се одржавало гласање и где су се налазиле гласачке кутије била препуна људи, од којих су неки ускакали кроз прозор чиме је онемогућена тајност гласања присутних бирача, као и да је било пропуста у раду бирачког одбора, јер бирачима претходно није утврђен идентитет пре извршеног гласања супротно члану 68. став 2. Закона о избору народних посланика, а све то потврђено је снимцима ,,АС” телевизије који су достављени у списима предмета од стране изборне комисије.

Одредбом члана 68. став 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС” бр. 35/2000 ... 36/2011), прописано је да бирач не може гласати без подношења доказа о свом идентитету. Председник или члан бирачког одбора, пошто утврди идентитет бирача, заокружује редни број под којим је бирач уписан у извод из бирачког списка и објашњава му начин гласања. Ставом 3. истог члана закона прописано је да бирач потписује бирачки списак и преузима гласачки листић.

Одредбом члана 58. став 3. наведеног закона прописано је да у просторији у којој се обавља гласање може бити присутан само онолики број бирача колико има обезбеђених места за тајност гласања.

Одредбом члана 25. став 1. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС” бр. 29/12), прописано је да представници средстава јавног информисања могу да буду присутни на бирачком месту само раду припреме извештаја о току гласања на бирачком месту.

Имајући у виду цитиране одредбе закона и подзаконског акта, које се  примењују и на локалне изборе, сходном применом члана 15. став 2. и члана 58. Закона о локалним изборима, Управни суд налази да је правилан закључак Општинске изборне комисије општине Жагубица, да је на локалним изборима одржаним дана 06.05.2012. године на бирачком месту број 3 Основна школа ,,Јован Шербановић” у Лазници, начињено низ пропуста у спровођењу избора, јер је допуштено да бирачи гласају без претходног утврђивања идентитета супротно члану 68. став 2. Закона о избору народних посланика, да је нарушена тајност гласања, јер је у просторији боравило више људи него што има обезбеђених места за тајност гласања супротно одредби члана 58. став 3. наведеног закона, те да је вршено неовлашћено снимање од стране локалне телевизије супротно чану 25. наведених Правила, чиме су учињене неправилности у спровођењу локалних избора у смислу цитираних одредаба закона.

Стога Управни суд налази да су правилно ожалбеним решењем поништени локални избори за избор одборника у СО Жагубица одржаних 06.05.2012. године на бирачком месту број 3 Основна школа ,,Јован Шпербновић” у Лазници, у складу са одредбом члана 50. став 1. и 2. Закона о локалним изборима.

Са наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 15.05.2012. године у 11,45 часова, 5 Уж. 295/12 

Записничар                                               Председник већа-судија
Вукица Латиновић, с.р.                          Живана Ђукановић, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК