Београд, 16.05.2012.

Пресуда 16 Уж.359-12 - заштита изборног права

Република Србија         
УПРАВНИ СУД
16  Уж. 359/12
16.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Невене Милојчић председника већа, Стева Ђурановића и Жељка Шкорића, чланова већа са судским саветником Драгицом Вранић, као записничарем, одлучујући о жалби Предрага Стевановића из Сокобање, Бранка Радичевића бр. 8, изјављеној против решења Општинске изборне комисије Сокобања, бр. 013-5-149/12 од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 16.05.2012. године у 10.55 часова, донео је 

П Р Е С У Д У

          Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е 

Ожалбеним решењем одбијен је приговор Предрага Стевановића из Сокобање, Бранка Радичевића бр. 8, кандидата за одборника са изборне листе Чедомир Јовановић – Преокрет Либерално демократска партија, Српски покрет обнове, поднет дана 07.05.2011. године у 19.04 часова, који се односи на сродство чланова бирачког одбора у проширеном саставу на бирачком месту број 25,  основна школа Врмџа, као неоснован.

У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком путем поште дана 11.05.2012. године у 07.45 часова жалилац понавља наводе приговора да су у саставу бирачког одбора на бирачком месту број 25 ОШ Врмџа били Милица Милетић и Добрица Милетић, који су свекар и снаха, а што је забрањено одредбом члана 30. став 2. Закона о избору народних посланика, због чега су, сматра, испуњени услови да се бирачки одбор распусти, а избори, односно гласање понове на основу става 3. истог члана, а у вези са чланом 58. Закона о локалним изборима. Уз жалбу је приложио фотокопију извода из решења о образовању проширеног састава бирачког одбора и изјаву потписану од седморо бирача, у којој је наведено да су на бирачком месту број 25 Врмџа у проширеном саставу били свекар и снаха и то Добрица Милетић и Милица Милетић, на изборима одржаним 06.05.2012. године. Предложио је да суд жалбу усвоји, распусти наведени бирачки одбор и наложи понављање избора за избор одборника Скупштине општине Сокобања на бирачком месту број 25 – Основна школа Врмџа.

Општинска изборна комисија Сокобања је Управном суду доставила списе потребне за одлучивање о жалби 16.05.2012. године у 09.10 часова. 

Одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона  о локалним изборима  (''Службени гласник РС'', бр. 129/07, 34/10 и 54/11),  о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је  жалба неоснована.

Наиме, према стању у списима и образложењу ожалбеног решења поводом приговора овде жалиоца на неправилности проведених избора за избор одборника Скупштине општине Сокобања на бирачком месту број 25 - Основна школа Врмџа, Изборна комисија Сокобања је, ценећи наводе приговора, утврдила да је бирачки одбор сачинио записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине општине Сокобања за бирачко место број 25 - Основна школа Врмџа, из кога произлази да Добрица Милетић и Милица Милетић нису евидентирани као присутни ни приликом отварања бирачког места нити приликом затварања истог, као и да је записник без примедби потписан.

По налажењу суда на околност тазбинског сродства Добрице Милетића и Милице Милетић, осим голих навода приговора, подносилац није пружио нити предложио доказе,  а из образложења ожалбеног решења произлази да није утврђена чињеница на коју се односи тврдња из приговора о тазбинском сродству у првом степену за именована лица. Стога и по налажењу суда, ожалбено решење правилно, јер из стања у списима не произлази да је бирачки одбор састављен супротно одредби става 2. члана 30. Закона о изборима народних посланика (“Службени гласник РС”, број 35/2000...36/11) који се закон примењује на основу одредбе члана 58. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, број 129/07, 34/10 и 54/11), те у вези с тим да постоје неправилности у поступку избора прописане одредбом става 3. члана 30. наведеног закона о избору народних посланика.

Код изнетог, правилно је ожалбеним решењем одбијен приговор жалиоца, као неоснован.

Суд је ценио наводе жалбе и приложене доказе уз жалбу, изјаве лица датих на околности присутности на предметном бирачком месту и о степену тазбинског сродства лица Добрице Милетића и Милице Милетић, међутим, налази да исти обзиром на напред наведено не могу довести до другачије оцене законитости ожалбеног решења, донетог по приговору јер исти докази нису приложени ни предложени уз приговор.   

Из наведених разлога, Управни суд је на основу члана 54. став 3.  Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана: 16.05.2012. године  у 10.55 часова, 16  Уж. 359/12

 Записничар                                                  Председник већа-судија
Драгица Вранић, с.р.                                   Невена Милојчић, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
ВЈ