Београд, 10.05.2012.

Пресуда 16 УЖ 173-12 од 10.05.2012.-заштита изборног права

 

Република Србија

УПРАВНИ СУД

16 Уж. 173/12

10.05.2012. године

Б е о г р а д

 

 

У ИМЕ НАРОДА

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Невене Милојчић председника већа, Стева Ђурановића и Жељка Шкорића, чланова већа са судским саветником Драгицом Вранић, записничарем, одлучујући о жалби Слободана Божића, овлашћеног лица предлагача Изборне листе бр. 2 “Јединствена Србија - Драган Марковић- Палма- Слободан Божић- Рошке” изјављеној против решења Општинске изборне комисије општине Уб бр. 013-14-81/2012-01 донетог на седници одражаној 08.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа, одржаној дана 10.05.2012. године, у 15.00 часова, донео је

П Р Е С У Д У

 

Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

 

Ожалбеним решењем одбијен је приговор Слободана Божића поднет у име Изборне листе број 2 “Јединствена Србија- Драган Марковић- Палма- Слободан Божић- Рошке” на регуларност спровођења избора 06.05.2012. године на бирачком месту бр. 15 у Кожуару.

 

У жалби поднетој Управном суду 09.05.2012. године у 10.54 часова жалилац наводи да Општинска изборна комисија није прихватила његов приговор у коме је као неправилност наведен начин на који је гласао Обрен Живковић из Кожуара, који је са гласачког места изнео гласачке листиће и попуњавао их ван гласачког места под притиском и утицајем других лица, као и да се на гласачком месту гласање спроводило под притиском и утицајем кандидата за одборника Живка Тодоровића који је гласачима сугерисао како треба да гласају а у неким случајевима и заокруживао бројеве на гласачким листићима других бирача, иако су га чланови бирачког одбора више пута упозоравали да је то недопуштено и удаљавали га са гласачког места. Сматра да је, имајући у виду околност да је током спровођења изборног поступка изборна комисија обавештена о догађајима о којима је реч, изборној комисији већ било познато какве су се и које неправилности догодиле на бирачком месту број 15 у Кожуару и да се очигледне чињенице не морају доказивати. Истиче да комисија није оценила да фотографије које су приложене уз приговор потврђују околност да су гласачки листићи изношени из просторије у којој се обављало гласање и да је гласање обављено под утицајем трећих лица тако да гласачи током предузимања изборне радње нису били слободни у одлучивању што је утицало на резултат избора. Уз жалбу је приложио оверене изјаве двојице чланова бирачког одбора за спровођење избора за одборнике Скупшитне општине Уб на бирачком месту бр. 15 у Кожуару, Бране Катића и Славка Дамјановића дате 09.05.2012. године. Предложио је да суд жалбу уважи а ожалбено решење као и изборне радње гласања обављене на гласачком месту бр. 15 у Кожуару поништи, те да наложи да се на наведеном гласачком месту понове избори у роковима предвиђеним законом.

 

Општинска изборна комисија општине Уб је Управном суду доставила списе потребне за одлучивање о жалби 10.05.2012. године у 13.50 часова.

 

Одлучујући, на основу одредбе члана 54. ст 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 , 34/10 и 54/11), о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

 

Наиме, поводом приговора овде жалиоца, ожалбеним решењем а према стању у списима, несумњиво је правилно утврђена чињеница да је бирачки одбор у смислу члана 36. и 37. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07, 34/10 и 54/11) сачинио записник о гласању и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине општине Уб ( образац О-16) за бирачко место бр. 15 Кожуар, који су без примедби потписали сви чланови бирачког одбора. Ову чињеницу наводима жалбе жалилац не оспорава.

 

Имајући у виду наведено, суд сматра да уз жалбу приложене оверене изјаве двојице чланова бирачког одбора, које су дате накнадно, и које су супротне записнику сачињеном од стране бирачког одбора и потписаном без примедби од стране свих чланова бирачког одбора, не могу довести до другачије оцене регуларности проведених избора на бирачком месту бр. 15 у Кожуару.

 

Стога, суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано, због чега су супротни наводи жалбе неосновани.

Из наведених разлога, Управни суд је на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

Дана: 10.05.2012. године у 15.00 часова, 16 Уж. 173/12

 

Записничар Председник већа-судија

Драгица Вранић, с.р. Невена Милојчић, с.р.

 

За тачност отправка

Управитељ писарнице

Дејан Ђурић

БТ