Београд, 28.05.2012.

Пресуда 11 УЖ 535-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
11 Уж. 535/12
28.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА


  
Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Максимовић и Љиљане Јевтић, чланова већа, са судским саветником Вукицом Латиновић, као записничарем, одлучујући о жалбама бирача и кандидата за одборника на изборној листи Уједињени региони Србије-др Драги Дамњамновић, Драгог Дамњановића, и бирача Пере Гочића и Илије Шћопуловића, сви из Лазнице, изјављеним против решења Општинске изборне комисије општине Жагубица број 175/2012 од 22.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 28.05.2012. године у 10,45 часова, донео је 


П Р Е С У Д У

  
Жалбе се ОДБИЈАЈУ.


О б р а з л о ж е њ е
 

  
Ожалбеним решењем одбијен је приговор подносиоца изборне листе Уједињени региони Србије-др Драги Дамњановић и бирача Пере Гочића и Илије Шћопуловића, сви из Лазнице, поднет на поступак спровођења избора за одборнике Скуштине општине Жагубица, одржаних 20.05.2012. године, на бирачком месту број 3. Основна школа “Јован Шербановић” Лазница, општина Жагубица.
  
Против наведеног решења бирач и кандидат за одборника на листи УРС-др Драги Дамњановић, изјавио је овом суду жалбу 24.05.2012. године у 14,15 часова, заведену под пословним бројем 11 Уж. 535/12. Против истог решења жалбу су изјавили и бирачи Пера Гочић и Илија Шћопуловић, оба из Лазнице, дана 24.05.2012. године у 14,16 и 14,17 часова, заведене под пословним бројевима 6 Уж. 536/12 и 13 Уж. 537/12.
 
У истоветним жалбама, подносиоци жалби оспоравају ожалбено решење због повреде правила Закона о општем управном поступку, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и повреде материјалног права, па наводе да је бирачки одбор на бирачком месту бр. 3 Основна школа “Јован Шербановић” у Лазници, у свом раду и поступању повредио Правила о раду бирачких одбора, и то одредбе члана 10. став 1. и 2., члана 21, 23 став 1, члана 26. став 1. - 3,  члана 28. став 1. - 5. и члана 34., а општинска изборна комисија, поступајући по изјављеном приговору, ове повреде није санкционисала. Тиме је, по наводима жалбе, повређено изборно право грађана заштићено Уставом и Законом о локалним изборима. Наводе да је бирачко место бр. 3 отворено са закашњењем, а да у записнику о раду бирачког одбора није наведен разлог закашњења, да је председник бирачког одбора дозволио да на бирачком месту буде више бирача од места на којима се гласа, чиме је повредио тајност гласања, да није омогућио гласање бирачима, и то преко 100 њих, који су обавестили бирачки одбор да не могу доћи на бирачко место, а желе да гласају, да није одржавао ред на бирачком месту, због чега је долазило до прекида гласања, вербалног сукоба чланова бирачког одбора, и застоја у гласању бирача. Наводе да бирачки одбор, супротно одредбама члана 28. Правила о раду бирачких одбора, није затворио бирачко место у 20,00 часова, већ је дозволио гласање и бирачима који су долазили после 20,00 часова, као и да сви чланови бирачког одбора нису потписали записник о раду бирачког одбора, односно 6. члан није потписао записник. Предлажу да, применом члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, Управни суд усвоји жалбе, поништи ожалбено решење, усвоји приговор, поништи изборе за одборнике Скупштине општине Жагубица на бирачком месту број 3 Лазница, распусти бирачки одбор на овом бирачком месту и одреди понављање гласања на том бирачком месту.
  
Општинска изборна комисија општине Жагубица је списе везане за ожалбено решење доставила суду 26.05.2012. године у 17,00 часова. 
  
Управни суд је сходном применом члана 328. став 1. Закона о парничном поступку (“Службени гласник РС” бр. 72/11), на основу одредбе члана 74. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС” бр. 111/09), све жалбе спојио ради истовременог одлучивања под пословним бројем 11 Уж. 535/12.
  
Одлучујући о поднетим жалбама на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07, 34/10 и 54/11), Управни суд је оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да су жалбе неосноване.
  
Према разлозима ожалбеног решења општинска изборна комисија је одбила приговор подносилаца приговора, јер је увидом у записник о раду бирачког одбора на бирачком месту број 3 Лазница, утврдила да није било бирача пријављених за гласање ван бирачког места и да није достављен никакав списак тих бирача, а имена и презимена лица наведених у приговору, без њиховог ЈМБГ, нису од утицаја с обзиром да се не може утврдити да ли се уопште ради о лицима која имају бирачко право, тако да није било повреде из члана 33. Закона о локалним изборима, ни из члана 72а. Закона о изборну народних посланика, који се сходно примењује. Даље, записник са изјавама чланова бирачког одбора који су били незадовољни њиховим третманом у бирачком одбору, је без утицаја, јер су, по сопственим наводима, ови чланови бирачког одбора напустили бирачко место, а чињеница да је бирачки одбор наставио са радом све док је на бирачком месту било гласача и да је рад бирачког одбора окончан пребројавањем гласова и достављањем изборног материјала општинској изборној комисији, говори о неоснованости приговора у делу који се односи на метеж на бирачком месту, о чему, уосталом, није пружен доказ. По налажењу општинске изборне комисије, поступак спровођења избора на бирачком месту број 3 Лазница, био је у складу са одредбама Закона о локалним изборима и Закона о избору народних посланика.
  
Из записника о раду бирачког одбора број 3 Лазница, општина Жагубица од 20.05.2012. године, произлази да је бирачко место отворено у 7,15 часова и да је затворено у 23,20 часова. Даље, произлази да је прекид гласања био у периоду од 09,30 часова до 09.40 часова, од 11,20 часова до 11,50 часова, од 12,40 часова до 13,00 часова и од 17,15 часова до 18,05 часова, да су чланови бирачког одбора испред Уједињених региона Србије и Јединствене Србије имали примедбе на правилност рада одбора, као и да су записник потписали председник и 5 чланова бирачког одбора. Такође произлази да су гласачки листићи пребројани, да је констатовано да се број примљених листића слаже са бројем уписаних бирача и да ван бирачког места нико није гласао. 
  
По мишљењу Управног суда, наводи жалби о пропустима у раду бирачког одбора на бирачком месту број 3 Лазница, су без утицаја на регуларност спровођења избора на овом бирачком месту, регуларност обављеног гласања и утврђених резултата гласања, тако да изборно право ни подносилаца жалби, ни грађана уписаних у бирачки списак на том бирачком месту, није повређено. Чињеница да је бирачко место отворено после 07,00 часова, и да је у току дана за гласање било прекида, говори у прилог оправданом продужењу времена гласања после 20,00 часова, чиме је омогућено свим изашлим бирачима да остваре своје бирачко право, а што је у складу са одредбама члана 26. став 2. и 3. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС” бр. 29/2012), која се примењују у раду општинске изборне комисије сходно одредби члана 15. став 2. Закона о локалним изборима. Писмене изјаве Илије Шћопуловића заменика члана бирачког одбора у проширеном саставу и Биљане Дервишевић, члана бирачког одбора, о раду бирачког одбора, односно проблемима и пропустима у раду, су без утицаја на другачију оцену законитости спровођења избора на овом бирачком месту, јер наведене изјаве, без датума и овере, немају довољну доказну снагу. У погледу повреде Правила о раду бирачких одбора, Закона о локалним изборима и Закона о избору народних посланика, која се односи на ускраћивање права гласања лицима пријављеним да не могу приступити на бирачко место, а желе да гласају, по мишљењу овог суда, ови наводи жалби су неосновани, с обзиром да нису поткрепљени доказима, па су правилно као неосновани оцењени и ожалбеним решењем. Наводи жалби о пропустима бирачког одбора у одржавању реда на бирачком месту, су такође без утицаја на другачију оцену законитости спровођења избора на бирачком месту број 3 Лазница, с обзиром да из записника о раду бирачког одбора, произлази да је и поред прекида гласања, гласање ипак спроведено и свим бирачима присутним на бирачком месту омогућено да гласају, а након завршеног гласања, гласови су пребројани и записник су потписали председник и 5 чланова бирачког одбора, при чему недостатак потписа 6. члана бирачког одбора, није од одлучујућег значаја на регуларност поновљених избора на овом бирачком месту, с обзиром да није било приговора на утврђене резултате гласања, а то ни жалиоци жалбама не оспоравају.  
  
Како су жалбе жалилаца оцењене као неосноване и одбијене, то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, како су жалиоци жалбама тражили.
  
На основу наведеног, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС” бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 28.05.2012. године у 10,45 часова, 11 Уж. 535/12

Записничар                                   Председник већа-судија
Вукица Латиновић, с.р.                Живана Ђукановић, с.р.

за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ЉК