Београд, 14.05.2012.

Пресуда 11 УЖ 354-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
11 Уж. 354/12
14.05.2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА


  Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа, Љиљане Максимовић и Љиљане Јевтић, чланова већа, са судским саветником Весном Мутавџић, као записничарем, одлучујући о жалби Душана Марића, овлашћеног представника изборне листе Српска радикална странка - др Александар Мартиновић из Велике Плане, против решења Изборне комисије општине Велика Плана број 013-31-4/2012-I од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 14.05.2012. године у 12,15 часова, донео је

П Р Е С У Д У

  Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је приговор СРС - Општински одбор Велика Плана број 013-31/2012-I од 07.05.2012. године, који се односи на неправилности приликом спровођења избора за избор одборника, одржаних 06.05.2012. године на бирачком месту бр. 25 Дом омладине Велика Плана, као неоснован.

  У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком 11.05.2012. године у 14,56 часова, која је у суд примљена 12.05.2102. године у 09.59 часова, жалилац оспорава наведено решење због непотпуно и погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права, па наводи да су у бирачком одбору на бирачком месту број 25 Дом омладине Велика Плана учествовали као чланови мајка и син, чије учешће је законом забрањено с обзиром на степен сродства, да је ову чињенивцу истакао у приговору, а да је изборна комисија незаконито приговор одбила. Наводи да није спорно да је Весна Ђокић из Велике Плане именована за члана бирачког одбора у проширеном саставу испред изборне листе УРС-Млађан Динкић, а њен син Александар Ђокић из Велике Плане је именован за заменика трећег члана бирачког одбора у сталном саставу испред изборне листе СРС. Наводи да је неистинита тврдња председника бирачког одбора Драгана Ристића да међу члановима бирачког одбора није било сродника, што је законска сметња за рад бирачког одбора и спровођење избора, као и да се председник бирачког одбора није децидирано изјаснио да ли су Весна и Александар Ђокић учествовали у раду бирачког одбора. Даље наводи да се Снежана Величков, као заменик другог члана бирачког одбора у сталном саставу, у писменој овереној изјави, изјаснила да су Весна и Александар Ђокић учествовали у раду бирачког одбора од отварања до затварања бирачког места број 25, те да је нетачна изјава председника бирачког одбора да у његовом раду нису учествовали сродници, као и његова изјава да је чланове и заменике чланова више пута упозоравао да сродници не могу учествовати у раду бирачког одбора. Наводи и да је Тања Ивановић из Велике Плане, као заменик члана бирачког одбора у проширеном саставу, у овереној изјави, навела да су Весна и Александар Ђокић, од отварања до затварања бирачког места, учестовали у раду бирачког одбора. Уз жалбу прилаже оверене изјаве Снежане Величков и Тање Ивановић и предлаже да Управни суд усвоји жалбу, поништи ожалбено решење и наложи понављање избора на бирачком месту број 25 Дом омладине Велика Плана.

  У одговору на жалбу који је овом суду, заједно са списима предмета, достављен 12.05.2012. године у 23,45 часова, председник Изборне комисије општине Велика Плана оспорава жалбу, па наводи да је из изјаве председника бирачког одбора, као и Весне Ђокић, утврђено да на дан избора 06.05.2012. године Весна Ђокић није била присутна на бирачком месту број 25 Дом омладине Велика Плана. Околност да су сродници именовани у стални и проширени састав бирачког одбора, уколико неко од њих није учестовао у раду бирачког одбора, не може се сматрати законским ограничењем из члана 30. став 2. Закона о избору народних посланика. Пошто ни на записнику о раду бирачког одбора није било никаквих примедаба, па ни примедбе о учешћу сродника у раду бирачког одбора, предлаже да Управни суд жалбу одбије као неосновану.

  Одлучујући о поднетој жалби на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07, 34/10 и 54/11), Управни суд је оценом навода жалбе, одговора на жалбу и списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

  Из списа предмета - записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника СО Велика Плана произлази да је бирачки одбор у саставу Драган Ристић председник, Бојан Маринковић, Радомир Тирнанић, Снежана Ђорђевић, Александар Ђокић, Владислав Марјановић и Властимир Крстић, чланови, дана 06.05.2012. године отворио бирачко место бр. 25 Дом омладине Велика Плана, а након затварања бирачког места и утврђивања броја гласова који су добиле изборне листе, записник су потписали Драган Ристић, председник, Стана Вићентијевић, Јелена Грујић, Јелица Крстић, Ђорђе Илић, Весна Миљковић и Тања Дамњановић, чланови бирачког одбора. Из записника произлази и да су председник бирачког одбора Драган Ристић и чланови Бојан Маринковић, Снежана Ђорђевић и Милош Арсић одређени да први примерак записника са изборним материјалом доставе општинској изборној комисији. Из изјаве председника бирачког одбора Драгана Ристића дате на записнику Изборне комисије општине Велика Плана од 09.05.2012. године у 14,20 часова, произлази да на бирачком месту није било чланова бирачког одбора и њихових заменика у сродничким односима који би представљали законом прописану сметњу за рад бирачког одбора, а из изјаве Весне Ђокић на записнику изборне комисије од 09.05.2012. године у 15,15 часова произлази да она као члан бирачког одбора у проширеном саставу, није била присутна на бирачком месту број 25 Дом омладине Велика Плана на дан спровођења избора 06.05.2012. године.

  Према одредби члана 30. став 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС” бр. 35/00 ... 36/11) која се примењује на основу члана 58. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), чланови и заменици чланова органа за спровођење избора не могу бити лица која су међусобно сродници по правој линији без обзира на степен сродства, у побочној закључно са трећим степеном сродства, а у тазбинском сродству закључно са другим степеном сродства, као ни брачни другови и лица која су у међусобном односу усвојиоца и усвојеника, односно стараоца и штићеника.

  Према одредбама члана 13. став 3. и члаан 23. став 2. Упутства Републичке изборне комисије за спровођење избора за народне посланике Народне скупштине и избора за председника Републике расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС” бр. 29/12), решење о образовању бирачких одбора и именовању председника и чланова бирачких одбора у сталном саставу Републичка изборна комисија доноси најкасније 25.04.2012. године у 24 часа, а чланове и заменике бирачких одбора у проширеном саставу Републичка изборна комисија именује најкасније 30.04.2012. године у 24 часа.

  Према одредби члана 52. став 2. Закона о локалним изборима, подосилац жалбе је имао право да у року од 24 часа поднесе приговор на решења о именовању чланова и њихових заменика у бирачки одбор у сталном и проширеном саставу, што је пропустио да учини, а како ниједан члан бирачког одбора, па ни представник жалиоца на бирачком месту бр. 25 Дом омладине Велика Плана није имао никаквих примедаба, те ни примедбе о учешћу сродника у раду бирачког одбора, а полазећи од изјаве Весне Ђокић да није била присутна на наведеном бирачком месту 06.05.2012. године за време гласања, Управни суд налази да изборно право подносиоца жалбе на бирачком месту бр. 25 Велика Плана није повређено, те је жалбу као неосновану одбио.

  Накнадно дате и оверене изјаве дана 11.05.2012. године Снежане Величков и Тање Ивановић, су без утицаја на другачију одлуку по жалби, с обзиром на чињеницу да ниједан члан бирачког одбора, па ни даваоци изјава, као члаови бирачког одбора у проширеном саставу, нису имале примедбе на записник о раду бирачког одбора на бирачком месту бр. 25 Велика Плана.

  На основу наведеног, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС” бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 14.05.2012. године у 12,15 часова, 11 Уж. 354/12


Записничар                       Председник већа-судија
Весна Мутавџић,с.р.        Живана Ђукановић,с.р.


за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

 

ЉК